Céges adományozás

Az adomány fogalma

Az adomány olyan támogatás, amelyet közhasznú szervezet részére adnak, a törvényben meghatározott közhasznú tevékenységének támogatására. (TAO tv. 4. § 1/a.)

Az adomány adóévben adható, visszafizetési kötelezettség nélkül. Fontos, hogy az ügylet nem jelenthet – az TAO törvényben meghatározottakon túl – vagyoni előnyt az adományozónak (nem minősül vagyoni előnynek az adományozó nevére, tevékenységére történő utalás).

Az adózás előtti eredmény csökkentése

A TAO tv. 7. § (1) bek. z) pontja alapján csökkenti az adózás előtti eredményt a közhasznú szervezet – a közhasznú szervezettel kötött adományozási szerződés keretében, a Civil törvény szerinti – közhasznú tevékenység támogatására, … az adóévben visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, juttatás, térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értékének, térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értékének 20 százaléka – tartós adományozási szerződés keretében 40 százaléka – közhasznú szervezet, támogatása esetén, de együttesen legfeljebb az adózás előtti eredmény összege.

Az adóalap-csökkentéshez szükséges igazolás

A TAO tv. 7. § (7) bekezdése alapján az adózó akkor csökkentheti az adózás előtti eredményt, ha rendelkezik a támogatott szervezetek által az adóalap megállapítása céljából kiállított igazolással, amely tartalmazza a kiállító és az adózó megnevezését, székhelyét, adószámát, a támogatás, juttatás összegét, célját.

A támogatás költségként való elszámolásának feltételei

A TAO tv. 3. sz. mellékletének B/17. pontja alapján a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségnek, ráfordításnak minősül az adóévben adomány jogcímen visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, juttatás, térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke, térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értéke, feltéve, hogy az adózó rendelkezik az adóalap megállapítása céljából kiállított, a már hivatkozott azonosító adatokat tartalmazó igazolással.

Kapcsolat

Az adományozással kapcsolatban keresd Péteri Balázst a +36(20)2559577-es telefonszámon vagy a peteri.balazs@perspektivaajovoert.hu e-mail címen.

Nem anyagi támogatás

Segíts a munkáddal, az időddel, a lelkesedéseddel!

Adó 1% falajánlása

Adószámunk: 18261231-1-03

Szponzorálás

Találjuk meg együtt az ideális együütműködési lehetőséget!

Banki átutalás

Bankszámlaszámunk:

Céges adomány

Közhasznúak vagyunk, így céged adóalapja akár 40%-kal csökkenthető...