Meghiúsult beruházás…

Túlszabályozás miatt meghiúsult a 6 csarnokból álló ipari épület hasznosítása egy társadalmi és gazdasági szempontból is hátrányos településen. A mélyen ár alatt eladó (12 millió Ft) gyepükajáni ipari csarnokok továbbra is bármely más elképzeléssel befektetőkre várnak (élelmiszer feldolgozás, állattenyésztés vagy raktározó és karbantartó üzem céljára).

A magas rezsiköltségek és szállítási költségek miatt az épületek hasznosítása nehézségbe ütközött. Az önkéntes civil szervezetet, a Perspektíva a Jövőért Alapítványt végül is egy műanyagalapú építőanyagokat és kerítéselemeket gyártó vállalkozás kereste meg beruházási szándékkal. A folyamatos késztermék gyártáshoz azonban speciális műanyagra volt szükségük és ehhez segítséget kértek az Alapítványtól is. A civil szervezet megkereste a helybeli hulladékgyűjtő cégeket. A piackutatás során kiderült, hogy ma Magyarországon a műanyag hulladékhasznosítás zárt körű. A hulladékgyűjtéssel foglalkozó cégek, csak meghatározott feldolgozóknak továbbíthatják a műanyaghulladékot. A hulladékfeldolgozók viszont meghatározott előállítási ár és haszon fejében adnak el granulátumot. Az így felkínált félkésztermék ára azonban olyan magas előállítási árat indukál, hogy más európai országokból a késztermékeket jóval olcsóbban lehet megvásárolni. A vállalkozó végül is elállt a beruházástól és így a kistérség társadalmi gazdasági felzárkózása és az itt élők munkavállalási kilátásai is meghiúsultak.

A gyepükajáni ipari csarnok továbbra is befektetőkre vár. A civil szervezet bízik a nyilvánosság erejében, valamint abban, hogy a lehetőségek kihasználásával hasznos gazdasági tevékenységek indulhatnak meg az elnéptelenedő falvakban is.

Kiadó: Perspektíva a Jövőért Alapítvány

Nem anyagi támogatás

Segíts a munkáddal, az időddel, a lelkesedéseddel!

Adó 1% falajánlása

Adószámunk: 18261231-1-03

Szponzorálás

Találjuk meg együtt az ideális együütműködési lehetőséget!

Banki átutalás

Bankszámlaszámunk:

Céges adomány

Közhasznúak vagyunk, így céged adóalapja akár 40%-kal csökkenthető...