56’ FEHÉR FOLTJAI…..

A Perspektíva a Jövőért Alapítvány pályázata, melyet a magyar forradalom kitörésének 60.évfordulója alkalmából írt ki, 2016.12.31.-én lejárt. Az eredmény elgondolkodtató és tanulságos.

A pályázatok feldolgozás alatt vannak, de az már jól látható, hogy ismeretek híján koránt sem érkezett annyi pályázat, mint a korábban meghirdetettekre. Tanárokkal és diákokkal történt elbeszélgetést követően az is nyilvánvalóvá vált, hogy a téma egyértelmű történelmi tényadatai, körülményei átfogóan nem ismertek a diákság körében.

A gyerekeknek 14 éves korig – az általános iskola elvégezéséig – a tanköteles anyagban erről a jelentős eseményről információk nem szerepelnek. A középiskolákban csak az érettségi előtt tárgyalják ezt röviden a történelem könyvek. A téma még láthatóan ma is kényes. Pl:. a kommunista Nagy Imre a régi hatalom kiszolgálója mennyire mondható hősnek? Hiszem, hogy ma sokan úgy gondolják, az ha egy vezető a körülmények hatására feltudta ismerni a korábbi téves ideológiát, elfogadja a népakaratot, a népfelség elvét, valamint átérezi hol a helye mikor tankok rohanják le hazáját és tudatosan vállalta ezért a mártíromságot ez már önmagában is hősiesség volt. A mai 60 év körüli nagymamák, nagypapák is csecsemők, vagy kisgyerekek voltak még e történelmi időkben, így családi emlékek is nehezen idézhetők fel.

Az a tény, hogy mindezek dacára voltak fiatalok, akik elgondolkodtak a történteken ez igen dicséretes. A beküldött pályázatokból kiderült, hogy ez inkább a 60. évforduló alkalmából tartott megemlékezéseknek, történelmi dokumentumfilmeknek, színházi műsoroknak és témakörben kiírt pályázatoknak valamint a kivételes egyéni érdeklődésnek volt köszönhető.

Az Alapítvány kuratóriumának rövid következtetése az, hogy ebben a tárgykörben a túlélő útókornak, még van mit bepótolnia. A nyertes pályázatokat írt fiatalok neveit is dolgozatait 2017. február 20. után hozza nyilvánosságra az Alapítvány a saját honlapján. Az ünnepélyes záró műsorra, a győztes művek szerzők általi felolvasására és a díjak átadására 2017.03.10-én a Tüskevári Művelődési házban kerül sor.

A programot az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából létrejött Emlékbizottság támogatta.