Meghiúsult beruházás…

Túlszabályozás miatt meghiúsult a 6 csarnokból álló ipari épület hasznosítása egy társadalmi, és gazdasági szempontból is hátrányos településen. A mélyen ár alatt eladó (12 millió Ft-os) Gyepükajáni ipari csarnokok továbbra is bármely más elképzeléssel befektetőkre várnak (élelmiszer feldolgozás, állattenyésztés, vagy raktározó és karbantartó üzem céljára).

A magas rezsiköltségek és szállítási költségek miatt az épületek hasznosítása nehézségbe ütközött. Az önkéntes civil szervezetet, a Perspektíva a Jövőért Alapítványt végül is egy műanyagalapú építőanyagokat és kerítéselemeket gyártó vállalkozás kereste meg beruházási szándékkal. A folyamatos késztermék gyártáshoz azonban speciális műanyagra volt szükségük és ehhez segítséget kértek az Alapítványtól is. A civil szervezet megkereste a helybeli hulladékgyűjtő cégeket.A piackutatás során kiderült, hogy ma Magyarországon a műanyag hulladékhasznosítás zárt körű. A hulladékgyűjtéssel foglalkozó cégek, csak meghatározott feldolgozóknak továbbíthatják a műanyaghulladékot! A hulladékfeldolgozók viszont meghatározott előállítási ár és haszon fejében adnak el granulátumot. Az így felkínált félkésztermék ára azonban olyan magas előállítási árat indukál, hogy más Európai országokból a késztermékeket jóval olcsóbban lehet megvásárolni. A vállalkozó végül is elállt a beruházástól és így a kistérség társadalmi gazdasági felzárkózása és az itt élők munkavállalási kilátásai is meghiúsultak.

A Gyepükajáni ipari csarnok továbbra is befektetőkre vár!A civil szervezet bízik a nyilvánosság erejében,valamint abban, hogy a lehetőségek kihasználásával hasznos gazdasági tevékenység indulhat meg az elnéptelenedő falvakban is.

Kiadó: Perspektíva a Jövőért Alapítvány

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM: Hírek, teszt | FRISSÍTVE: 2013. augusztus 30.